вівторок, 28 лютого 2017 р.

ЖІНКИ В ІСТОРІЇ УКРАЇНИ

Вже вкотре, ми збираємось в місяці лютому, щоб вшанувати пам’ять жінок, для яких гасло „Нація понад усе!” було не просто словами, а змістом життя. Започаткувалось це свято в 50-х роках в діаспорі, коли до українців за кордоном дійшла звістка про повстання українських політв’язнів у таборах Норильська, Воркути, Кінгіру. Українські жінки, що відбували покарання нарівні з чоловіками, встали живою стіною перед радянськими танками, направленими на придушення повстання. Жінки прагнули захистити повстанців від розправи, вважаючи, що військові не вбиватимуть беззбройних жінок… Проте танки не зупинились. В’їхавши у табірну зону, вони сунули вперед, давлячи своїми гусеницями жінок і розстрілюючи всіх, хто не попадав під танками.
Після цих подій і виникла традиція вшанування українських жінок: і тих, що загинули під радянськими танками, і всіх героїнь, якими споконвіку багата українська земля. Вибрано лютий місяць тому, що у цьому місяці народились чи трагічно пішли з життя українські жінки, які залишили після себе не знищений тоталітарним комуно-більшовицьким режимом слід.
23 лютого в Копичинецькій міській бібліотеці для дорослих було організовано відео-урок пам'ять «Жінки в історії України» приурочений українським жінкам-героїням.


Немає коментарів:

Дописати коментар