пʼятницю, 3 лютого 2017 р.

КОЛИ СТАЮТЬ ДО ЗБРОЇ ДІТИ, НАРОД ЦЕЙ НЕ ПЕРЕМОГТИ

І згадую чомусь я мимоволі
Великих лицарів своїх:
Лежать вони покинутими в полі
І без хрестів могили їх.
                 О.Олесь.

Місяць січень знову нагадав нам, що 29-те його число – це особлива пам’ятна дата. Цього дня 99 років тому, стала на захист рідної землі когорта юних і вірних синів України, яка своїми молодечими грудьми прагнула заслонити Україну від загарбників. І тому бій під Крутами став символом української нескореності.
У пам'ять про цей бій  Гусятинська районна бібліотека для дорослих провела урок мужності «Коли стають до зброї діти,  народ цей не перемогти» для студентів Гусятинського коледжу ТНТУ.
Із вступним словом виступила куратор групи Ойойко Н.М., яка акцентувала увагу присутніх на короткій передісторії тих подій.

Студенти Шимко Віктор, Семкулич Мар'яна,  Люб'яницька Марія та Череватий  Дмитро здійснили екскурс в історію і ознайомили учасників заходу з перебігом трагічних подій на станції Крути.
Бібліотекар Град Л.С. у виступі  відзначила, що історія повернула нам Крути. Майже через 100 років поряд  із старшим поколінням молодь знову стала на захист демократії, людської гідності, українських ідеалів. І як і тоді, знову готові вмерти за Батьківщину. Це і герої «Небесної  сотні», і  учасники АТО на сході України.
Учасники заходу хвилиною мовчання вшанували пам'ять героїв Крути, «Небесної  сотні» та воїнів Східного фронту, в тому числі і наших земляків Чухася Руслана, Труха Володимира, Руснака Михайла, які поклали своє життя, захищаючи, незалежність нашої Батьківщини.  

На закінчення заходу студенти прослухали у виконанні бібліотекаря Лозінської  Г.І. поетичні рядки про подвиг героїв та ознайомились із книжковою виставкою «На Аскольдовій могилі український цвіт».



«На Аскольдовій могилі український цвіт»

 Під такою назвою розгорнуто в Гусятинській  районній центральній бібліотеці
відбулася презентація  виставки «На Аскольдовій могилі український цвіт».

 На заході були присутні голова районної ради Василь Бойчук, заступник голови районної державної адміністрації  Надія Галябарда, начальник відділу культури і туризму Роман Сагайдак,  інші посадові особи органів місцевого самоврядування та держустанов.

Бібліограф бібліотеки Ганна Шустак ознайомила присутніх із  добіркою літератури, яка демонструється на виставці. 

Присутні обмінялися з думками  щодо символічного значення подій під Крутами у 1918 році,  жертовності та героїзму в боротьбі за незалежну Україну та підкреслювали, що героїзм тих юнаків є  взірцем для нинішніх захисників України. 

Хвилиною мовчання вшановано  пам'ять Героїв Крут та усіх борців за волю і незалежність України.



Немає коментарів:

Дописати коментар