суботу, 14 лютого 2015 р.

 Звернення  від працівників культури

Гусятинського району, Тернопільської області до депутата

Верховної Ради округу №166 Люшняка Миколи Володимировича

Шановний  Миколо Володимировичу!
         Працівники культури Гусятинського району, що на Тернопільщині, звертаються до Вас з приводу загрози подальшого існування  галузі на території нашого району, області та і всієї України.
         Впродовж багатьох років, крок за кроком,знищувалась наша справа, працівники працювали та продовжують працювати  на 0,25; 0,5; 0,75 ставки.  Закон України «Про культуру» діє частково. Саме цим Законом  держава гарантує працівникам  у сфері культури:  роботу на повну тарифну ставку;    створення належних умов праці, її оплату;  правовий, соціальний, професійний захист.  Незважаючи на  порушення їх прав, працівники культури нашого регіону продовжують нести в народ любов до своєї землі, до української пісні, слова, книжки тощо.
На даний час  в районі діє п’ять музичних шкіл, де навчається близько 600 учнів, серед яких переможці Всеукраїнських та Міжнародних конкурсів та фестивалів. Зменшення  надбавок  та навантаження для викладачів , скорочення навчальних планів відіб’ється на якості освіти учнів, про те не вирішить фінансового стану мистецьких шкіл.
         На сьогодні, початкова мистецька освіта – це не тільки навчально-виховний заклад, а й єдина ланка, яка готує абітурієнтів для продовження професійної освіти, тому  недостатнє фінансування  буде мати руйнівні наслідки не тільки  для наших музичних шкіл, а й для вищих мистецьких навчальних закладів нашого регіону.
         Є багато див на землі, створених природою і зроблених руками людини. Чи не найбільше диво з див - книга, у ній увесь неосяжний світ. Саме через бібліотеки, на різних етапах життя, проходить все населення України, бо без книги, нема знань, поступу вперед.  Тож, як записано у стародавньому трактаті: «Воздамо дяку тому, хто допоміг нам легко пройти крізь складний лабіринт книг». Що ж сьогодні бібліотекарям воздає наша держава? Із 77 бібліотекарів -  64 працює на неповну зайнятість,  практично знімаються надбавки за  особливі умови роботи з 50% ( залишається тальки 2%), холодні приміщення та запах цвілі, тощо. Гусятинська централізована бібліотечна система є учасником та переможцем різних конкурсів,  результатом яких  є п’ять Інтернет – центрів.
         Саме сільські бібліотеки нашого району  прагнуть стати:  для дітей – це читання, перші книжки, захоплення світом знань, можливість прийти до бібліотеки всією родиною; для молоді – це пізнання, користування новими джерелами інформації – електронними виданнями,  мережею Інтернет; для фахівців села: працівників сільської ради, фермерів, вчителів – отримання відповіді на будь-який професійний запит, допомога в самоосвіті, організація дозвілля. Незважаючи на цю важливу місію,  бібліотеки сьогодні змушені працювати над моделлю виживання, а не над моделлю розвитку. Отже, треба говорити не про закриття (оптимізацію) бібліотек, а формувати бібліотеку – ресурсний центр з належним фінансуванням.
Прекрасні народні колективи ледь виживають, виділених коштів не вистачає на заробітну плату керівникам, а про придбання чи оновлення сценічних костюмів, одягу сцени, музичної апаратури мова не ведеться. Дитячі колективи виживають за рахунок пожертв батьків, а дорослі - шукаючи спонсорів, тощо.  Знищення цих колективів відіб’ється на  організації дозвілля населення,  а також  на розвитку і пропаганді української культури як в Україні,  так і за її межами.
Органи місцевого самоврядування можуть профінансувати будинки культури та клуби , які розміщені на їх територіях,  максимум на 5-6 місяців і тільки на неповну зайнятість.
Ще жорстокішого удару по закладах культури завдали зміни у сплаті єдиного соціального внеску, внесені Законом України  № 77 –VIII від 29.12.2014 року.  У бюджеті на фінансування культури відповідні додаткові кошти на  пенсійні відрахування за неповну зайнятість працівників не передбачені, а забезпечити повну зайнятість неможливо, адже цільових субвенцій на розвиток культури з державного бюджету не надходило на відміну від освітян та медиків.  Відповідні дії ведуть до закриття позашкільних мистецьких закладів,будинків культури та клубів, припинення діяльності  народних колективів, сільських бібліотек - єдиного джерела інформаційних  та культурних потреб  сільського жителя.
         Україна переживає складні часи, ми розуміємо, що коштів не вистачає, але і розуміємо те, що на Донбасі та Луганщині знищують усе українське, а особливо правдиву інформацію, українську книгу,  друковану продукцію, тощо.
          Саме в даний час дуже небезпечно знищити вогонь свободи, любові до рідної землі, що несе галузь культури в своїй роботі. Саме українська книга та слово таке ж важливе і небезпечне, як наш танк чи кулемет. Працівники культури нашого району не стоять осторонь від подій на східній частині України, а проводять благодійні концерти, акції із збору коштів та продуктів для воїнів АТО.
Звертаємось до вас з надією на захист такої важливої галузі. А також просимо сприяння у направленні додаткового цільового фінансування галузі культури .

Наперед дякуємо за розуміння
З повагою, та надією на життя
працівники галузі культури Гусятинського району

Немає коментарів:

Дописати коментар