понеділок, 20 квітня 2015 р.

"Писанка мальована, з любов'ю подарована»


      Великодня писанка - християнський символ життя і духовного воскресіння. Для українців - символ краси і волі, надія на краще майбутнє, єдність з Україною. В її кольорах і візерунках - ошатність та розмаїття барв рідної природи, мудрість віків і пам'ять серця.
       До  Раштовецької бібліотеки-філії  завітали учні 8 класу . Бібліотекар Богута І, провела із ними урок народознавства "Писанка мальована, з любов'ю подарована».  Діти дізнались про способи прикрашання яєць. Залежно від способу яйця мають свою назву: писанки, дряпанки, крапанки, мальованки. Яйця вкривають бісером і блисківками, нитками і різнокольоровими тканинами й папером.  Малюють на яйцях також звірів, птахів, риб.
     Із квітів зображували на писанках - ружі, барвінок, конвалії, соняшник, тюльпан та гвоздики. Усі вони лікувальні і , як і самі квіти, мають силу зцілювати хворих. Хрест на писанках означав чотири сторони світу, а згодом став християнським символом Ісуса Христа.
        Бібліотекар також зачитала дітям давню легенду про злого Пекуна. Після закінчення уроку народознавства учні ознайомилися із книгами про писанки, які представила бібліотекар із фонду бібліотеки.

Немає коментарів:

Дописати коментар